8am да 4pm

од понеделник до петок

Генерични селектори
Само точни натпревари
Барај во наслов
Барај во содржина
Избирачи за тип на објава
Пребарај во мислења
Пребарувајте на страници

Често поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Каков е статусот на ISL?

Меѓународното училиште во Лион е непрофитна асоцијација (француски закон од 1901 година). Капиталот обезбеден од уписите се реинвестира во училиштето за подобрување на кампусот и подобрување на учењето на учениците.

Дали ISL е акредитиран?

ISL е IB Светско училиште под надзор на International Baccalaureate® за него Програма за основни години Програма за диплома. Тоа е регистрирано Cambridge Assessment International Education училиште, член на Образовна соработка за меѓународни училишта, Советот на меѓународни училишта и Здружение на училишта за англиски јазик. Иако не е дел од националниот систем, ISL го проверува француското национално Министерство за образование, со што се добива признание за исполнувањето на националните образовни барања.

Колку е интернационален ISL?

ISL има разновидна студентска популација која покрива 47 националности. Французинот е најголемата националност застапена во училиштето (приближно 30%), додека другите големи групи на националности вклучуваат Американец, Бразилец, Британец, Индиец и Корејец. Наставниот кадар претставува 13 националности меѓу нив.

Дали треба течно да знаете англиски за да присуствувате на ISL?

Течно познавање на англискиот јазик не е услов за да бидете прифатени во ISL. Во нашето училиште посетуваат ученици од сите националности со различни домашни јазици, со посебна поддршка на англиски јазик (ESOL) за оние на кои им е потребна. Меѓутоа, во средното училиште, потребно е минимално ниво за да се пристапи до наставната програма и да се обезбеди академски успех.

Дали студентите учат француски во ISL?

Францускиот јазик е задолжителен за сите ученици во ISL, со бројот на периоди неделно што се движи од 10 во раните години до 5 во одделение 1-10 и 4 или 6 во одделение 11 и 12. Сите нивоа се мешаат за потопување во раните години но потоа студентите се делат на Ab Initio (почетници), Јазик Б (средно) и Јазик А (мајчин/напреден).

Дали ISL е инклузивно училиште?

ISL ги прифаќа сите студенти за кои има достапни места и кои можат да бидат успешни во нашите програми без разлика на пол, националност, раса или религија. Децата со посебни образовни потреби може да бидат згрижени во рамките на теренските и надворешните ресурси што ги имаме на располагање.

Дали ISL е верско училиште?

ISL е секуларно училиште и затоа не предава ниту дава приоритет на ниту една религија или верска практика. Сепак, проучувањето на различни религии и нивните истории и места во денешниот свет може да се истражи во рамките на нашите наставни програми и се гледа како средство за промовирање на меѓународното размислување и прифаќање на туѓите вредности и мислења.

Дали има рок за аплицирање за ISL?

Во моментов нема фиксен рок за аплицирање за ISL. Можете да аплицирате во текот на целата година и приемот ќе биде по принципот прв дојден, прв услужен се додека има места во класовите во кои аплицирате.

Како да знам како оди моето дете на училиште?

Во основното училиште, ќе имате ажурирања за напредокот на вашето дете преку објавување на неговата работа на онлајн платформи, извештаи за семестар, состаноци на родители и наставници и конференции предводени од ученици. Во средното, постојат и привремени проверки на напредокот двапати годишно пред конференциите на родители и наставници. Надвор од овие формални процеси на известување, можете во секое време да контактирате или да се сретнете со наставниците или училишните координатори/директори на вашето дете и, слично, веднаш ќе ве контактираме доколку има проблем што треба да се реши или дискутира.

Колку трае училишниот ден?

Неделниот распоред е дизајниран да им овозможи на учениците да го следат потребниот број часови во сите програми соодветни за возраста, додека оставаат време за дополнителни наставни активности во и надвор од училиштето. За EYU-одделение 10 училишниот ден е 8.20-15.35 во понеделник, вторник и четврток и 8.20-14.55 во петок. Среда е половина ден, 8.20-12.05 за да се поттикнат учениците да се приклучат на локалните активности на француски јазик. Учениците од 11-12 одделение имаат различна, подолга училишна недела за да ги покријат сите нивни опции и избор на предмети во Програмата за диплома IB.

Дали има училишна униформа во ISL?

Учениците на ISL не мора да носат училишна униформа. Меѓутоа, постои кодекс на облекување кој опишува што е прифатливо училишна облека или не. ПТА исто така продава ISL облека што го носи нашето лого и која е идеална за сите училишни активности.

Дали има наменска услуга за училишен превоз?

Немаме наменски автобуски превоз бидејќи нашите ученици живеат или блиску до училиштето или во различни области низ градот. За оние кои не пешачат, не возат велосипед или не возат до училиште, автобусите бр. 8 и бр. 17 сообраќаат често од градот и застануваат веднаш пред училиштето.

Дали времето на моето дете во ISL ќе биде признаено во мојот дом или во други земји?

Постојат IB училишта низ целиот свет каде што програмата ќе биде иста како онаа во ISL и повеќето национални програми ќе ги препознаат и ќе дадат кредит за нашите наставни програми за ISL, без оглед на возраста на ученикот. Доколку е можно и соодветно, можеме да им помогнеме и на студентите да се подготват за какви било специфични јазични, наставни или културни барања во земјата во која ќе не напуштат.

Translate »